Home > Trufe > Totul Despre Trufe

Totul Despre Trufe

January 16th, 2012


Trufe sau trufa, cuvinte tot mai folosite in lume si, mai nou, in Romania. Domeniul trufelor este vechi, cunoscut inca din antichitate, vast, extrem de interesant si, nu in ultimul rand, exclusivist, el avand ca piata tinta marile restaurante din lume si delicatesele culinare de la masa bogatasilor lumii.



In trecut, cautatorii de trufe considerau ca aceasta minunatie data de natura este “fierea pamantului”, deoarece ajuta padurea sa creasca (vom vorbi despre relatia trufa-padure intr-un alt articol) si in acelasi timp hraneste un anumit tip de vanat, cum ar fi porcii mistreti. O trufa face legatura intre anumite substante din pamant si radacinile unui arbore.

Spuneti Parerea Pe Forumul Trufelor

Trufa neagra a fost supranumita “Diamantul Negru” al naturii si este o specie dintre cele mai cunoscute. Trufele albe, o alta specie cunoscuta foarte mult in lume, sunt cele mai rare si mai scumpe, pretul lor devenind uneori exorbitant. Pentru un singur exemplar, sunt organizate licitatii fastuoase in lume iar marii bogatasi impatimiti sunt dispusi sa dea o adevarata avere. Sunt cunoscute deja numeroase recorduri stabilite la nivel mondial.

De fapt, cand vorbim despre trufe tangential atingem mai multe domenii, cum ar fi: turismul, agricultura, arta culinara, importul si exportul unei tari, spectacolul vanatorii. Se spune ca trufa, dupa sofranul italian, este al doilea condiment din lume ca si apreciere gastronomica. Orice fel de mancare care are in compozitie trufe, devine o delicatesa cu un gust exclusivist. Cu toate acestea nu se cunoaste inca procedeul de rasarire a trufei. Tot ce se stie foarte exact este ca apare ca un rezultat al unei asocieri naturale intre o parte vegetala, adica ciuperca in sine, si o radacina lemnoasa a unui anumit tip de arbore. Aceasta invecinare poarta denumirea de relatie simbiotica.

In alte tari, cum ar fi Franta si Italia, cultura si recoltarea de trufe au devenit traditii vechi. Trebuie spus insa ca pe plan mondial cererea de trufe creste, in timp ce oferta scade, iar recoltarea sporadica aduce rezultate variabile. Din acest motiv savantii francezi au anuntat ca sunt in cautarea unor solutii de clonare a trufelor negre. Trendul de exploatare a trufei creste si in Romania de la an la an. Au fost facute deja investii in culturi artificiale de trufe, aceasta activitate devenind in timp o afacere tot mai profitabila. In plus, se stie ca trufa din Romania are un gust calitativ superior celei recoltate din alte tari, cu toate acestea tara cu cea mai mare traditie in acest domeniu ramane Italia. De fapt, acolo se duce cea mai mare parte a recoltelor de trufe din Romania.

Trufa creste in pamant la o adancime situata intre 3 si 15 cm, chiar daca are un miros puternic si specific omul nu poate simti prezenta trufei pe teren, din acest motiv vanatoarea de trufe se realizeaza cu porci (mai rar) sau cu anumite rase de caini antrenati special pentru aceasta activitate. Mergand pe aceasta cerinta, o noua afacere se dezvolta si in Romania, respectiv cresterea si antrenarea cainilor pentru vanatoarea de trufe. Acesti caini, cu un simt al mirosului foarte fin, pot da adevarate spectacole pe terenul de vanatoare, insa relatia dintre stapan si caine trebuie sa fie obligatoriu una speciala.

Merita sa incerci o degustare si mai ales un sejur organizat de vanatoare de trufe. Va fi o experienta unica.

Forumul Academiei De Trufe