Istoria Trufelor

2012 8th, June


Istoria trufei are si multe mituri, unul dintre acestea spune ca prima fiinta de pe planeta care a inceput sa devoreze trufele a fost o scroafa. Aceasta a gasit intr-un loc lovit de fulger o trufa si imediat a inceput s-o manance.



Stapanul porcului se uita uimit la el cum mananca acea ciuperca asemanatoare cu un cartof. Mai apoi acesta a asteptat ca scroafa sa moara, crezand ca a mancat ciuperci otravitoare. Spre nedumerirea fermierului, scroafa a intrat in calduri, devenind foarte agitata. Atunci si-a dat seama ca de fapt trufa nu este otravitoare, dimpotriva. Neputand sa aiba copii, fermierul a inceput sa manance trufe, sperand sa se intample o minune. Datele istorice spun ca femeia acestuia a nascut mai apoi 13 copii.

Spuneti Parerea Pe Forumul Trufelor

Primele intrebuintari ale trufei au aparut acum 4000 de ani, cand anticii considerau ca trufele au puteri magice, la vremea aceea unii considerand ca au aparut in pamant datorita scuipatului de vrajitoare. Regii babilonieni au inceput sa consume trufe infasurate in papirus si prajite in jar. Faraonii au dat ordin la un moment dat sa nu le lipseasca de la masa delicatesele cu trufe. Caderea civilizatiei romane a aruncat trufa intr-o uitare lunga de circa 1000 de ani. In evul mediu, monahii au interzis consumul de trufe pe motiv ca acestea ar starni instinctele sexuale in randul calugarilor, simturi declansate de fapt de vrajitoare. Embargoul impus impotriva trufei a luat sfarsit odata cu aparitia curentului renascentin, primul precursor al acestuia care a readus trufele la rang de delicatesa culinara fiind Francisc I al Frantei, acesta a cerut ca preparatele de la somptuasele sale banchete sa fie asezonate obligatoriu cu trufe. Ludovic al XIV-lea a inceput sa le consume sub forma de tocana, intre diferite alte feluri de mancare. Louis al XIV-lea al Frantei a fost primul care a comandat prima cercetare dedicata cultivarii trufelor. Primul apogeu a fost atins la sfarsitul secolului XIX, cand productia de trufe anuala a Frantei a ajuns la circa 2000 de tone de trufa neagra.

Productia de trufe a fost grav afectata odata cu lansarea primului razboi mondial, cand foarte multi agricultori au murit sau au fost aruncati in exod, moment in care productia anuala de trufe a scazut dramatic. Al doilea razboi mondial a scazut productia de trufe anuala la 400 de tone, iar datorita exodului foarte multe trufarii au fost abandonate. In anii ‘60 productia de trufe s-a revigorat usor, foste trufarii fiind regenerate de noi agricultori. Prima plantatie artificiala de trufe negre a aparut la inceputul anilor ’80, cand agricultorul Franklin Garland din Hillsborough, Carolina de Nord, a decis sa riste o suma de bani pentru asa ceva, dupa multa rabdare, el a inceput sa recolteze in 1993 trufe asemanatoare cu cele recoltate in Franta. Franflin este acum primul cultivator de trufe din emisfera de vest.

Cea mai mare plantatie de trufe din lume se afla in Spania, la Naveleno, in provincia Soria. O companie de alimentatie a plantat acolo, pe o suprafata de 600 de hectare de teren, 330.000 de puieti micorizati cu trufe, plantatie care are vechimea unei generatii. Desi sunt prezenti aproape in toate tarile, firma spaniola nu reuseste inca sa domine comertul mondial cu trufe. In prezent, cele mai importante tari producatoare de trufe sunt Carolina de Nord, Spania, Australia si Noua Zeelanda.

Forumul Academiei De Trufe