Afaceri Profitabile cu Trufe

2012 11th, June


Culturi artificiale de trufe sau afaceri profitabile cu trufe se fac de mult timp in lume si acest lucru este posibil si in Romania. Fara a emite pretentii de specialisti vom incerca sa descriem etapele demararii unei afaceri cu trufe, motivele pentru care s-ar face acest lucru, rentabilitatea si diferite comparatii cu pietele traditionale din acest domeniu. Trufa este cel mai pretios exemplar din clasa ciupercilor.Se spune ca o trufa alba, spre exemplu, poate valora cat greutatea ei in aur. Deloc exagerat. Oare chiar merita exploatat un astfel de ingredient culinar?

Spuneti Parerea Pe Forumul Trufelor

Cele mai importante trei motive pentru a incepe o afacere profesionista cu trufe sunt: cererea de trufe pe plan mondial este in crestere iar oferta in scadere, exploatarea terenului pe care sa cultivat trufe se poate intinde pe durate de timp foarte mari (decenii), intretinerea presupune doar doua activitati esentiale, deloc costisitoare: irigarea pe timp de seceta si curatarea buruienilor, fara a fi nevoie de mijloace mecanizate. Exista o diferenta majora intre a practica vanatoarea de trufe ca pe un hobby si a fi un fermier profesionist. Recolta unui amator nu reuseste sa tina pasul cu tendintele de pe piata trufelor, are piata de desfacere redusa, obtine un venit care ii poate asigura cel mult un trai peste nivelul mediu, iar investitiile necesare, atat cele initiale cat si cele ulterioare, sunt foarte mari. Cu toate acestea, activitatea trufarului poate aduce numeroase satisfactii nu neaparat financiare.

Investitia minima necesara pentru a incepe culesul de trufe in Romania se ridica la cca. 8 – 10.000 de euro. Ulterior, este nevoie de capital pentru intretinerea mijloacelor de deplasare, a cainilor antrenati pentru trufe, pentru prospectarea pietei in vederea identificarii pietelor de desfacere si … multa, multa rabdare. Fermierul profesionist are cu totul alte perspective, dar si costuri pe masura. In primul rand trebuie stiut ca in Romania exista doar cinci plantatii artificiale de trufe, situate in judetele Alba, Hunedoara, Arges, Maramures si Sibiu, relativ noi. Apoi, recomandat este sa fie contractata o firma de specialitate, cu experienta, care sa asigure asistenta tehnica si consultanta in diferitele etape de implementare a proiectului, pentru a se elimina astfel riscurile unui esec partial sau chiar a unui faliment.

O firma care poate pune la dispozitie consultanta de specialitate in implementarea unei trufarii artificiale este Tarturo Alba SRL. Nu este singura, sunt numeroase alte firme cu traditie in capitala trufelor, Italia, de unde se si poate procura materia prima necesara. Pentru o ferma profitabila de trufe este nevoie de minim 1000 de metri patrati de teren si cca 70 de puieti din categoria arbore. Se pot planta stejari, mesteacani, ulmi, insa recomandat este alunul, micorizat la radacina cu spor tuber (trufa neagra), din doua motive esentiale: pana in momentul in care apare prima recolta de trufe, dar si dupa, se pot obtine cantitati deloc neglijabile de alune, cu o piata de desfacere in crestere. Micorizarea puietilor de alun se face in laboratoare speciale si presupune inocularea plantelor lemnoase cu parti din trufa, capabile sa o reproduca dupa ce au fost pusi in pamant. Trufele incep sa fructifice dupa 4 – 6 ani sau chiar mai mult, depinde de tipul arborelui, de operatiunea de micorizare si de ansamblul conditiilor pedoclimatice din zona.

Doua motive in plus pentru a construi o trufarie artificiala sunt acelea ca Uniunea Europeana sustine proiecte ecologice si ca, in scopul obtinerii de profit, plantam copaci care ajuta putin “plamanul” planetei, sufocat destul de tehnologie. Sa nu uitam numeroasele variatiuni gastronomice cu trufe, motiv in plus sa incepem o vanatoare de trufe in propria noastra livada.

Forumul Academiei De Trufe